HEMOROİD

Hemoroid, kalın barsağın çıkışa yakın kısmındaki normal damarsal yapıların genişlemesidir. Hemoroidler başta kabızlık olmak üzere, uzun süre ayakta kalma ve uzun süreli oturma, aşırı ıkınma, genetik yatkınlık ve posasız beslenme sonucunda meydana gelirler.
En sık şikayet ağrı, kanama, kaşıntı ve makat içinde veya dışında şişliklerdir. Bazen ıslaklık ve akıntı hisside olabilmektedir.
Hastadan alınan bir öykü ve elle yapılan muayene çoğu zaman tanı için yeterlidir. Ancak bazı şikayetleri ile birlikte olursa mutlaka rektoskopi veya kolonoskopi yapılarak bir bağırrsak hastalığı olup olmadığı tetkik edilmelidir..
Dış ve iç hemoroidler olmak üzere 2 tiptir.
Hemoroid Hastalığının (Basur) Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
-
Medikal tedavi ile birlikte dışkılama alışkanlıklarında düzenleme ve beslenme düzeninin değiştirilmesi faydalı olabilmektedir.
-
İğne Tedavisi (Skleroterapi): Birinci, ikinci ve üçüncü evre Hemoroid memelerinin içine onların büzüşmesini sağlayacak bir ilaç enjekte ederek tedavi edilmesidir. Bir hafta ara ile en az iki veya üç seans uygulanmalıdır. Bu yöntemlerin en büyük avantajı lokal anestezi ile günlük hayatınız etkilenmeden uygulanmasıdır. 15-20 dakikalık bir operasyonla tamamen şikayetlerinizden kurtulabilirsiniz. İşlem sırasında ve sonrasında her hangi bir ağrı sızı yaşatmaz. Ameliyattan korkan, normal hayata daha çabuk dönmek isteyen, ameliyatı kaldıramayacak derecede düşkün olan ve yaşlı hastalarda tercih edilir.
-
Klasik Ameliyat: Makatda daralma riskinin yüksek olması ve ameliyat sonrası ağrının fazla olması nedeniyle son çare olarak şişliklerin alınıp onarılması tekniğiyle yapılır.