Hipertiroidi ve Hipotiroidi

Hipertiroidi Nedenleri:
Tiroid bezinin fazla tiroid hormonu salgılamasına “hipertiroidi” denir.
-
Basedow Graves hastalığı
-
Toksik multinodüler guatr
-
Gebelik hipertiroidisi
-
Fazla iyot alımına bağlı hipertiroidi
-
Fazla tiroid hormonu alımına bağlı hipertiroidi
Hipertiroidi Belirtileri:
Hipertiroidi belirtileri; halsizlik, sinirlilik, çarpıntı, sıcağa tahammülsüzlük, kilo kaybı, terleme, ishal, nefes darlığı, iştah artmasına karşın zayıflama, adet kanamasında azalmadır. Hastaların bir bölümünde gözlerde dışarı çıkıklık görülebilir.
Hipertiroidi Tedavisi:
Hipertiroidide ilk tedavi şekli antitiroid iaçların kullanımıdır. Antitiroid ilaçlar yan etkileri nedeni ile ömür boyu kullanılamaz. 6 ay-1 yıllık tedavi sonrası hipertiroidi için kalıcı tedavi planlanır. Kalıcı tedavi hipertiroidinin nedenine göre cerrahi veya atom (radyoaktif iyot) tedavisidir.
Antitiroid İlaçların Yan Etkileri:
Metimazol ve propiltiourasil’in çok önemli yan etkileri vardır. Agranülositoz, toksik hepatit, sarılık, kaşıntı, eklem ağrısı bunlar arasındadır. . İlaçlar kullanılırken boğaz ağrısı ve ateş olursa ilaç derhal kesilir ve takip eden doktora haber verilmelidir.
Hipotiroidi Nedenleri:
Tiroid bezinin az tiroid hormonu salgılamasına “hipotiroidi” denir.
Hipotiroidinin en sık nedeni; Hashimoto tiroidit, tiroid ameliyatı ile tiroid bezinin çıkarılması, radyoaktif iyot tedavisi (atom tedavisi) ve diğer tiroidit türleridir.
Hipotiroidi Belirtileri:
Halsizlik, yorgunluk, eklem ağrısı, kilo alma, cilt kuruluğu, saç dökülmesi, saçlarda matlaşma, üşüme, kabızlık, adetlerde düzensizlik, kısırlık, depresyon, algı bozukluğu, seste değişiklik (ses kabalaşması) hipoiroidi belirtileri arasındadır.
Muayenede kuru cilt, nabızda azalma (bradikardi), ses kabalaşması, reflekslerde yavaşlama, bazı hastalarda tiroid bezinde büyüme (guatr gelişimi) ve ödem belirgin bulgular arasındadır.
Hipotiroidi Tedavisi:
Hastanın şikayetlerine ve hormon sonuçlarına göre tiroid hormon tedavisi (Levotiroiksin) başlanır.